20 Aralık 2021 Pazartesi     319

HAYALLERİMİZE KAVUŞTUK..

HAYALLERİMİZE KAVUŞTUK.. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın 2021 Yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında destek almaya hak kazanan ve Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. tarafından yürütülecek olan “Aydın ve İzmir İlinde Bulunan Pamuk Üreticilerine Yönelik Lisanslı Depo” güdümlü projesinin sözleşme imza töreni 20 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Borsamız konferans salonunda gerçekleştirilen imza törenine; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger Aydın Valimiz Hüseyin Aksoy,Aydın Ak Parti Milletvekili Metin Yavuz,Büyük Menderes Lisanslı Depo Tarım Ürünleri A.Ş ve Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Nejat Sağel ,Meclis Başkanımız Ali Özdericioğlu,Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur,İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulı Başkan Yardımcısı ve temsilcileri,GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan,İzka Genel Sekreteri katılım sağladı. Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin Söke Ticaret Borsası %50, Aydın Ticaret Borsası %25 ve İzmir Ticaret Borsası %25 ortaklığı ile başvurmuş olduğu “Aydın ve İzmir İlinde Bulunan Pamuk Üreticilerine Yönelik Lisanslı Depo” güdümlü projemiz,yaklaşık 80 bin ton lifli pamuk üretimine sahip olduğumuz pamuğun üretildiği yerde depolanmasını sağlayarak ürünlerin kalitesini ve güvenliğini koruyacak. Güney Ege Kalkınma Ajansı ve İzmir Kalkınma Ajansı iş birliğinde uygulanacak projenin Aydın ve İzmir illerinde üretilen önemli ürünlerden olan pamuğun depolanmasını sağlayacak model bir proje olması bekleniyor. Proje ile pamuk üreticilerinin ürünlerini katma değerinde satabilmesi, ürünü depodan çıkarmadan satmalarının mümkün olması ve depolanacak ürünler için finansman kolaylığı yaratılması amaçlanıyoruz.Ayrıca tarım ürünleri ticaretinin kayıt altına alınmasını sağlayacak. Söke’de lisanslı depolama tesisinin olmaması nedeniyle depolama süreçlerinin tamamen teknolojiden uzak geleneksel depolama yöntemleri ile yapılıyor veya çevre illerdeki lisanslı depolama tesisleri ile anlaşma yapılıyor. Söke’de GEKA ve İZKA iş birliği ile yapılacak olan lisanslı depolama tesisi ile ürün kalitesinin düşmesi, nakliyat ve yüksek maliyetler gibi sorunlar çözülmüş olacak. Proje kapsamında lisanslı depo tesisi kurulacak, gerekli makine ve ekipmanlar tedarik edilecek ve tesisin kurumsal yapısının organize edilmesi sağlanacak. Aynı zamanda proje ile yeni personel istihdamı da sağlanmış olacak. Toplam bütçesi 30 milyon TL olan projenin, %50’sine karşılık gelen 15 milyon TL’si GEKA ve İZKA tarafından karşılanacak. Projemizin 18 ayda tamamlanması planlanıyoruz.